Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Slik holder fersk fisk høy kvalitet

Fisk som håndteres riktig og holdes kjølig hele veien fra hav til bord, bevarer den ferske kvaliteten i gjennomsnitt ti dager etter den er fanget eller slaktet. 

Slik holder fersk fisk høy kvalitet
Foto: Tom Haga

All fisk du kjøper i Norge skal være merket med fiskeart, opprinnelsessted og produksjonsmetode, det vil si om det er oppdrettsfisk eller villfisk fanget i hav eller ferskvann. Fersk fisk, altså fisk som ikke har gått gjennom noen annen behandling enn kjøling, er i tillegg merket med fangst- eller slaktedato.

Hvert ledd i fiskerinæringen har i mange år har fulgt strenge kvalitetsstandarder, som er rutiner og retningslinjer for håndtering av fersk fisk.

Fire viktige rutiner som er viktige for å ta vare på fiskens kvalitet og holdbarhet

  • Fisken skal være av god kvalitet og håndteres varsomt av fisker eller oppdretter.

  • Fisken skal være pakket, transportert og oppbevart slik at den alltid holder en temperatur ned mot 0 grader. For at kvaliteten skal holde seg hele veien til fiskedisken blir fersk fisk pakket, transportert og oppbevart på is.

  • Fiskens emballasje skal så lenge som mulig være ubrutt på reisen for å holde temperaturen nede, samt unngå unødig berøring av fisken.

  • God kontroll når fisken kommer fram sikrer at kun fisk av god kvalitet havner i fiskedisken. I denne kontrollen sjekker fiskehandleren blant annet at fisken har en frisk lukt av sjø, den rette glansen, blanke og klare øyne, friske gjeller og at fisken har fast konsistens.

Slik sjekker du selv at fisken har god kvalitet

Gjennom hele reisen, fra fiskeren eller oppdretteren til fiskehandleren, følges kvalitetsstandarder og rutiner for å ta vare på fiskens kvalitet. Det aller viktigste verktøyet du har for å sjekke kvaliteten på fisken er luktesansen din. Fisken skal lukte friskt av hav.

Andre ting du må se etter for å sjekke at fisken holder høy kvalitet er:

  • Glansen på skinnet. Fisken skal være blank og fin i skinnet. Hvis fisken har ligget en stund, blir den blass.
  • Øynene skal være klare, blanke og litt utstående. Når fisken har ligget en stund, blir øynene mattere, gråere og synker litt inn i hodet.
  • Gjellene skal ha en klar og fin rødfarge med tydelig markerte stråler. Etter en stund blir de blekere i kanten og trekker seg sammen.
  • En fersk fisk av god kvalitet er fast.