Hopp til hovedinnhold

Primær navigasjon

Spørsmål og svar om fersk fisk

For å ta vare på kvaliteten på de norske råvarene følger sjømatnæringen rutiner og retningslinjer. Hvis du har spørsmål om disse, kan du se om du finner svaret her.

Spørsmål og svar om fersk fisk
Foto: Lauritzen og Westhammer

I 2010 kom det nye regler for å vise og fremme kvaliteten på norsk sjømat. Norske forbrukere vil ha mer informasjon om maten de kjøper, og fisk blir derfor merket med arten, produksjonsmåten og opprinnelsen. Fersk fisk blir i tillegg merket med datoen for fangst eller slakting.

Hvem har bestemt at sjømat skal merkes med fangst og slaktedato?

 • Forskriftene kommer fra Fiskeri- og kystdepartementet.

Hva er forskjellen på fangst- og slaktedato?

 • Vi bruker begrepet fangstdato om villfisk og slaktedato om oppdrettsfisk.

Hva defineres som fersk fisk?

 • Fersk fisk er definisjonen på fisk som bare er kjølt ned, altså ikke kokt, stekt, saltet, marinert, tørket, røykt, fryst eller på annen måte bearbeidet.

Hvilken sjømat skal ikke merkes med fangst- eller slaktedato?

 • Levende fisk, fryst, tint, saltet eller røykt fisk skal ikke merkes med fangst- eller slaktedato. På disse fiskene skal du imidlertid finne merking som viser hvilken art fisken er, hvordan den er produsert og hvor den kommer fra. Noen bearbeidede produkter, for eksempel fiskepudding, fiskekaker, lutefisk og hermetikk, trenger ikke noen av disse merkingene. Heller ikke skalldyr skal merkes med fangst- eller slaktedato.

Hva er forskjellen på fisken før og etter at den fikk denne merkingen?

 • Det er ingen forskjell på fisken. Det eneste som er forskjellig, er at alle som kjøper den, også får informasjon om når den er fisket eller slaktet.

Hvorfor gjelder ikke merkingen for kokte reker?

 • Kokte reker er et bearbeidet produkt, ikke en råvare. Dessuten har rekene en egen merkeordning som sikrer kvaliteten.

Hvorfor gjelder ikke merkingen for blåskjell?

 • Blåskjell har en egen merkeordning som sikrer kvaliteten like godt.

Hvor mange dager er vanligvis fisken i fiskedisken?

 • Det varierer noe etter hvor i landet du er, og hvilken art det er. Du skal uansett kunne være sikker på er at den holder god kvalitet, og det kan den ha i en uke eller mer.

Hvor lenge er fisken holdbar i fiskedisken?

 • Det kommer litt an på arten og hvilken sesong vi er i, men holdbarheten for fisk er i gjennomsnitt 10 dager etter at den ble fanget eller slaktet, vel å merke hvis den har vært oppbevart på is og blitt behandlet riktig i ubrutt kjølekjede.

Hvor lenge er fisken holdbar i mitt eget kjøleskap?

 • Fordi kjøleskapet har høyere temperatur enn isen i fiskedisken, bør du ikke ha den liggende der lenger enn to dager. Fisk er ferskvare! Tenk også på at en lang biltur fra butikken påvirker holdbarheten.

Hva kjennetegner en fisk med god kvalitet?

 • Den skal lukte friskt, den skal være fast og blank i fisken, blank i skinnet, og ha blanke, klare øyne. En fiskefilet skal være fast, blank og uten særlig spalting i muskulaturen.

Har all fersk fisk lik holdbarhet?

 • Holdbarheten varierer noe fra art til art og mellom sesonger. Laks, kveite og torsk trenger noen dager ekstra for å få den gode smaken, mens for eksempel sild og makrell ofte har kortere holdbarhet. Det viktigste for alle arter er uansett at de blir håndtert på riktig måte, og fraktet og oppbevart i lav temperatur hele veien fra havet til fiskedisken.

Hvilken fisk bør jeg som forbruker velge?

 • Du bør velge den fisken du har lyst på, da modningstiden kan variere fra art til art. Pass heller på å be om råd for hvordan den bør tilberedes på best måte.

Bør all sjømat spises så raskt som mulig?

 • Nei, all sjømat skal ha god kvalitet. Det forutsetter lav temperatur og gode rutiner under transport og lagring. Noen fiskearter får faktisk sin beste kvalitet noen dager etter at de ble fanget eller slaktet. De må med andre ord modnes, på lik linje med kjøtt og vilt.

Hvilke arter bør modnes, og hvorfor?

 • Noe av det viktigste med en matvare er at den smaker godt og kjennes god i munnen. For å utvikle den riktige smaken, konsistensen og saftigheten må både kjøtt og fisk modnes, for sjømatens del gjelder dette blant annet laks, kveite, breiflabb og torskefisker.

Hvor gammel kan fisken være for at jeg skal kunne bruke den til sushi?

 • Laks til sushi må ha førsteklasses kvalitet, men den kan gjerne ha vært lagret noen dager i ubrutt kjølekjede. Det viktigste er at den hygieniske kvaliteten er bra, men den skal også ha en optimal smak. Norsk oppdrettslaks er den eneste fisken du kan bruke til sushi uten å fryse den ned til minst -20 grader i minst 24 timer. Les mer om riktig behandling av fisk til sushi hos Matportalen.