Gå til hovedinnhold

Frysing og tining av sjømat

Hvis sjømaten skal lagres mer enn noen få dager, er fryseren stedet. Når du tiner sjømat, er det best å gjøre det i kjøleskapet.

Sjømat er velegnet for fryseren, men det er viktig å behandle den riktig for å få et godt resultat og bevare den gode kvaliteten. Før innfrysning bør fisken være helt fersk. I tillegg er det viktig at innfrysingstemperaturen er under 18 kuldegrader.

Hvordan fryse fisken riktig?

  • Før innfrysning bør fisken som skal fryses være fersk og av førsteklasses kvalitet.
  • Fisk som skal fryses må renses og vaskes, og overflødig vann bør tørkes av.
  • Fileter fra butikken er enkle å fryse ned hvis du ikke skal bruke alle på en gang.
  • Det er viktig å ikke legge for mye i fryseren på en gang. Da vil temperaturen i fryseren stige, og innfrysingen blir mindre effektiv. Det kan lønne seg å skru ned temperaturen i fryseboksen dagen før innfrysing av større mengder.
  • Mager fisk har en holdbarhet på seks måneder i fryseren. Fet fisk har tre måneder holdbarhet i fryser.

Tips til frysing

Det beste er å gjøre fisken mest mulig gryteklar. Da er den enkel å bruke til ulike fiskeretter. Kutt den opp i porsjonsstykker før du fryser den ned, og merk pakkene med innhold og dato. Emballasjen skal være luft- og lukttett, og beregnet til frysing av matvarer.

Tining av frossen fisk

Legg sjømaten i en tett boks eller i en bolle mens den tiner. Sjømat som er vakuumpakket tines i pakningen. Fisken bør tas opp av fryseren kvelden før. Halvtint fisk kan brukes i suppe eller gryteretter. Hvis du skal steke fisken, bør den være helt tint for å få et bra resultat.

Av og til skjer det at vi glemmer å ta opp fisken fra fryseren i god nok tid. Tining i kaldt vann er en god og effektiv metode for mindre mengder fisk.

  • Legg fiskefileten i tett plastpose.
  • Fyll opp oppvaskkummen med kaldt vann og legg posen i vannet.
  • Etter 10 – 15 minutter kan du plukke is fra yttersiden og så legge den tilbake for videre tining.
  • Ved større mengder vil fisken være såpass tint etter 15 minutter at den kan deles opp i mindre biter før videre tining.