Kveite med godt tilbehør til jul
Skap et festmåltid og server stekt kveite med godt tilbehør til gjestene dine i julen. Server med mandelpotetpuré og en smakfull smørsaus.
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 180 °C.
- Skrap fiskeskinnet godt, og skyll og tørk det.
- Skjær snitt i fiskeskinnet, og legg skiver av sitron og hvitløk og legg i snittene.
- Ha kveiten med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen.
- Pensle kveiten godt med olivenolje og dryss med salt.
- Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveiten. Stek kveiten til den har ca. 50 °C i kjernen, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.
- Husk at den ettersteker noe når den kommer ut av stekeovnen.
Tilbehør
Smørsaus
- Skjær fennikel, sukkererter og eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann.
- Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene i iskaldt vann til de er kalde.
- Finhakk sjalottløk og grovhakk hvitløk, og surr sammen med kardemomme og stjerneanis i olivenolje til løken er blank.
- Hell over eplejuice og hvitvin. Kok dette til det halve.
- Ha i matfløte og kok til det halve igjen. Rør inn smøret.
- Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Bland litt dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør dette inn i sausen ved servering.
Mandelpotetpuré
- Skrell og kok mandelpotet møre.
- Ha smør og matfløte i kasserollen sammen med potet og mos det godt sammen. Smak til med salt og pepper.
Mandelflak
- Sett stekeovnen på 150 °C.
- Ha mandelflakene på et stekebrett og drypp med litt olivenolje.
- Sett brettet inn i stekeovnen og stek flakene gyllen og sprø, ca. 10 minutter. Dryss flaksalt og hakket timian over mandelflakene.
Servering
- Dra skinnet av kveiten og server med mandelflak på toppen, og smørsaus og mandelpotetpuré ved siden av.