Smørdampet skrei, mandelpotetpuré og rødvinssjy
En festoppskrift med skrei! Den perfekte flakende hvite fisken får følge av en smaksrik potetpuré og en fyldig rødvinsjy, søte bakte tomater og sprø aspargesbønner. Med denne retten kan du virkelig imponere.
Fremgangsmåte
- Start med rødvinssjy og potetpure. Mens skreien damper, baker du tomater og tilbereder aspargesbønner. Slik får du servert skreien mens den er nydampet og delikat.
Rødvinsjy
- Finhakk og fres sjalottløken i smør til den er blank og gyllen.
- Tilsett rødvin og kok inn til det halve.
- Hell på oksekraften og kok inn til det halve.
- Rør inn en skje smør og smak til med salt, pepper og en klype sukker.
Myk mandelpotetpure med hvitløk
- Skrell og kok mandelpotetene helt møre i usaltet vann.
- Hell av vannet å mose de godt med potetstapper.
- Kok finhakket hvitløk i smøret 2 minutter i en kjele, hell over melken og kok opp.
- Hell ”hvitløksmelken” over de moste potetene og rør rundt med en ballongvisp til en smidig pure.
- Smak til med salt. Du kan også ha i noen dråper med sitron hvis ønskelig.
Smørdampet skrei
- Kok opp vann, salt og smør i en kjele/panne som har stor nok plass til fiskebitene.
- Legg i skreifiletene, kok opp og sett på lokk.
- Skru ned temperaturen og la fisken trekke i ca 10 minutter. Tiden vil variere etter hvor tykke bitene er.
- Fisken er klar når den begynner å flake seg når du presser lett på den.
Aspargesbønner
- Rens og kok aspargesbønner 2 minutter i lettsaltet vann i en panne.
- Hell av vannet, tilsett en finsnittet sjalottløk, smør, salt og pepper.
- Stek videre i 2 minutter.
Bakte småtomater
- Ha tomatene i en ildfast form, hell over noen dråper olje og dryss på salt.
- Bak tomatene i ovnen på 200 grader i 10 minutter.