Sjømat er velegnet for fryseren, men det er viktig å behandle den riktig for å få et godt resultat og bevare den gode kvaliteten. Før innfrysning bør fisken være helt fersk. I tillegg er det viktig at innfrysingstemperaturen er under 18 kuldegrader.
Frysing og tining av sjømat
Hvis sjømaten skal lagres mer enn noen få dager, er fryseren stedet. Når du tiner sjømat, er det best å gjøre det i kjøleskapet.
Hvordan fryse fisken riktig?
- Før innfrysning bør fisken som skal fryses være fersk og av førsteklasses kvalitet.
- Fisk som skal fryses må renses og vaskes, og overflødig vann bør tørkes av.
- Fileter fra butikken er enkle å fryse ned hvis du ikke skal bruke alle på en gang.
- Det er viktig å ikke legge for mye i fryseren på en gang. Da vil temperaturen i fryseren stige, og innfrysingen blir mindre effektiv. Det kan lønne seg å skru ned temperaturen i fryseboksen dagen før innfrysing av større mengder.
- Mager fisk har en holdbarhet på seks måneder i fryseren. Fet fisk har tre måneder holdbarhet i fryser.
Det beste er å gjøre fisken mest mulig gryteklar. Da er den enkel å bruke til ulike fiskeretter. Kutt den opp i porsjonsstykker før du fryser den ned, og merk pakkene med innhold og dato. Emballasjen skal være luft- og lukttett, og beregnet til frysing av matvarer.
Tining av frossen fisk
Legg sjømaten i en tett boks eller i en bolle mens den tiner. Sjømat som er vakuumpakket tines i pakningen. Fisken bør tas opp av fryseren kvelden før. Halvtint fisk kan brukes i suppe eller gryteretter. Hvis du skal steke fisken, bør den være helt tint for å få et bra resultat.
Av og til skjer det at vi glemmer å ta opp fisken fra fryseren i god nok tid. Tining i kaldt vann er en god og effektiv metode for mindre mengder fisk.
- Legg fiskefileten i tett plastpose.
- Fyll opp oppvaskkummen med kaldt vann og legg posen i vannet.
- Etter 10 – 15 minutter kan du plukke is fra yttersiden og så legge den tilbake for videre tining.
- Ved større mengder vil fisken være såpass tint etter 15 minutter at den kan deles opp i mindre biter før videre tining.
Magre fiskearter som torsk, sei, hyse, brosme og rødspette er eksempel fisk som vi kaller mager.
Du kan oppbevare de fryst i ca. 6 måneder før kvaliteten forringes.
Uer, steinbit, røye og kveite er gode eksempel på halvfet fisk.
Du kan oppbevare den i ca. 3-4 måneder før kvaliteten forringes.
De klassiske eksemplene på fet fisk er makrell, laks og sild. Disse har fettet lagret i kjøttet og det kan harskne hvis den ligger i fryseren for lenge.
Den kan ligge ca. 3 måneder i fryseren før kvaliteten forringes.
Skalldyr som reker, krabber, kamskjell og sjøkreps kan fint fryses og brukes senere.
Du kan oppbevare skalldyr fryst i 3-6 måneder før kvaliteten forringes.