Blåskjell med eplesaus og sprøstekte poteter
Å tilberede blåskjell er enklere enn du tror! Her er en oppskrift med en deilig eplesaus og sprøstekte poteter. Denne oppskriften er en av finalistene i "Godfisk-klassen", en kokkekonkurranse for elever i forbindelse med Bergen matfestival.
Fremgangsmåte
Sprøstekte poteter
- Kok opp nok vann til å dekke potetene, og ha godt med havsalt i vannet.
- Tilsett potetene og kok til de er møre, sil av saltvannet og la potetene dampe tørre.
- Varm opp olje i en gryte til ca 180 °C. Friter potetene i et par runder og legg over på tørkepapir når de er sprø.
Blåskjell med eplesaus
- Rengjør blåskjellene grundig under rennende vann og kast eventuelle skjell som ikke lukker seg når du trykker på dem.
- Varm opp en stor kjele eller gryte over middels til høy varme og tilsett smør.
- Finhakk løken, sitrontimian, koriander og stek i noen minutter sammen med finhakket hvitløk til løken er myk og gjennomsiktig. Om du vil, kan du bruke ramsløkpuré i erstatning for hvitløk.
- Hell i eplemost (du kan også bruke eplekonsentrat eller hvitvin) og vann og la det koke i noen minutter.
- Legg blåskjellene i gryten og rør forsiktig.
- Sett på lokket og la blåskjellene dampe i omtrent 5-7 minutter, eller til skjellene har åpnet seg.
- Rist gryten forsiktig av og til.
- Smak til med salt og eventuelt sitron.
- Server blåskjellene i store boller, dryss over blomster og server med friterte poteter og hvitløksmajones på siden.