Foto: Norwegian Seafood Council
Gravet ishavsrøye med potetstuing
Gravet laks er en tradisjon i Norge. Denne oppskriften er en variant med ishavsrøye i stedet for laks, og potetstuing i stedet for sennepssaus.
Fremgangsmåte
- Fjern skinn og bein fra filetene, skyll dem i kaldt vann og tørk med tørkepapir.
- Bland sammen salt, sukker og sennepsfrø, og gni blandingen godt inn i filetene på begge sider.
- Legg litt basilikum i bunnen av en form og legg en av filetene over.
- Dryss over saltblanding og basilikum, og legg over en filet.
- Dryss basilikum over, dekk med plastfolie og la fisken stå kaldt i 2 døgn. Snu den et par ganger i løpet av den tiden.
- Skjær fisken i tynne skiver og legg på et fat.
Potetstuing
- Skrell potet og skjær i terninger på ca. 2 cm.
- Kok potetterningene møre i lettsaltet vann, hell av kokevannet og la dem dampe fra seg.
- Smelt smør i en kasserolle, rør inn hvetemel og la surre i 1-2 minutter.
- Spe med melk og matfløte til en jevn saus.
- Smak til med salt og pepper, og vend inn potetterningene.
- Server gravet ishavsrøye med basilikum drysset over, og med potetstuing ved siden av.