Ovnsbakt kveite med eplesmørsaus
Kveite hører tradisjonelt julen til og denne varianten serveres med en syrlig eplesmørsaus til. Trikset her er å bruke steketermometer for å få kveiten saftig og god.
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 175 °C.
Tørk kveiten med tørkepapir, dryss over salt og pepper og ha i en smurt ildfast form.
Sett et steketermometer i den tykkeste delen av fisken og bak midt i stekeovnen til fisken får en kjernetemperatur på 49 °C.
La kveiten hvile på kjøkkenbenken i ca. 5 minutter. Temperaturen vil stige noen grader til, men bør ikke overstige 55 °C.
Skjær brokkoli, stangselleri og sukkererter i små biter og kok i saltet vann til de har litt motstand i kjernen, ca. 3 minutter.
Eplesmørsaus
Skjær sjalottløk i biter.
Kok sjalottløk og eplejuice til væsken er halvert.
Sil over i en ny kasserolle, tilsett kremfløte og kok opp.
Ha i smør og smak til med salt, sitronsaft og tabasco.
Finhakk eple og ha i sausen rett før servering.
Server ovnsbakt kveite med grønnsaker, eplesmørsaus og potet.