Maki og nigiri sushi
Prøv deg på hjemmelaget nigiri og maki sushi. Oppskriften kan varieres med ulike typer sjømat og grønnsaker.
Fremgangsmåte
-
Kok ris slik framgangsmåten i oppskriften sushiris forklarer, eller følg anvisning på pakken. Avkjøl risen.
-
Rør sukker og salt i riseddik til alt er oppløst.
-
Ha litt av eddikblandingen over risen når den er avkjølt og vend forsiktig inn. Risen må ikke bli for fuktig, prøv deg derfor fram med litt om gangen.
Maki sushi
-
Skjær laks, agurk og mango i strimler på ca. 1 cm i tykkelse.
-
Klipp vekk en fjerdedel på langsiden av hvert noriark.
-
Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
-
Legg et noriark med den ruglete siden opp på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket. Unngå å legge ris langs den øverste kanten av noriarket, ca. 3 cm.
-
Fordel laks, agurk og mango langs den nederste kanten av arket.
-
Rull makirullen nesten helt sammen ved hjelp av bambusmatten. Fukt så den øverste kanten med litt vann og rull helt over.
-
Skjær hver rull i to, og så videre i to og to til du har fått åtte biter.
Nigiri sushi
-
Skjær først et jevnt stykke av laksefileten, deretter skjærer du fisken i 2-3 mm tynne skiver på skrå.
-
Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
-
Ta ca. 1 ss sushiris og form forsiktig med en hånd til en avlang bit formet som et riskorn.
-
Stryk litt wasabi under en skive laks og legg denne over risen. Klem forsiktig langs sidene og på toppen slik at fisken og risen fester seg til hverandre.
Server sushibitene med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.