Gå til hovedinnhold
Foto: Astrid Hals
50-60 min

Maki og nigiri sushi

Prøv deg på hjemmelaget nigiri og maki sushi. Oppskriften kan varieres med ulike typer sjømat og grønnsaker.

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Kok ris slik framgangsmåten i oppskriften sushiris forklarer, eller følg anvisning på pakken. Avkjøl risen.
  • Rør sukker og salt i riseddik til alt er oppløst.
  • Ha litt av eddikblandingen over risen når den er avkjølt og vend forsiktig inn. Risen må ikke bli for fuktig, prøv deg derfor fram med litt om gangen.

Maki sushi

  • Skjær laks, agurk og mango i strimler på ca. 1 cm i tykkelse.
  • Klipp vekk en fjerdedel på langsiden av hvert noriark.
  • Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
  • Legg et noriark med den ruglete siden opp på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket. Unngå å legge ris langs den øverste kanten av noriarket, ca. 3 cm.
  • Fordel laks, agurk og mango langs den nederste kanten av arket.
  • Rull makirullen nesten helt sammen ved hjelp av bambusmatten. Fukt så den øverste kanten med litt vann og rull helt over.
  • Skjær hver rull i to, og så videre i to og to til du har fått åtte biter.

Nigiri sushi

  • Skjær først et jevnt stykke av laksefileten, deretter skjærer du fisken i 2-3 mm tynne skiver på skrå.
  • Bland vann med litt riseddik, og fukt hendene lett så risen ikke kleber.
  • Ta ca. 1 ss sushiris og form forsiktig med en hånd til en avlang bit formet som et riskorn.
  • Stryk litt wasabi under en skive laks og legg denne over risen. Klem forsiktig langs sidene og på toppen slik at fisken og risen fester seg til hverandre.
  • Server sushibitene med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.