Gå til hovedinnhold

Kråkebolle

Rå kråkebollerogn er en delikatesse i mange land, spesielt i Asia. Den kan også varmebehandles og for eksempel tilsettes i sauser.

Område og høsting

Kråkebolle finnes langs hele norskekysten, og det er den grønne kråkebollen, også kalt Drøbak-kråkebollen, som er den vanligste å høste i Norge. Kråkebollen trives best på hard bunn fra et par meters dyp til dybder på 25 til 50 meter. Dietten består oftest av tang og tare. Kråkebollen gyter senvinters og om våren, men det kan være store lokale variasjoner.

Høsting av kråkeboller skjer foreløpig kun ved dykking. Best kvalitet på rognen finner man sent på høsten og tidlig på vinteren før eggene modnes.

Område

Langs hele norskekysten.

Maksimal størrelse

DiameterOpp til 10 cm

På andre språk

På andre språk
LatinStrongylocentrotus spp.
EngelskSea urchin
FranskOursin du mer
TyskSeeigel
ItalienskRiccio di mare
SpanskErizo de mar
PortugisiskOuriço-do-mar
Japanskうに (uni)
Kinesisk海胆
FinskMerisiili
NederlandskZee-egel
PolskJeżowiec
SvenskSjöborre
TyrkiskDeniz kestanesi
RussiskМорской еж
IslandskÍgulker
GreskAchinós
DanskSøpindsvin
Arabiskبحر يورتشين