Kråkebolle
Rå kråkebollerogn er en delikatesse i mange land, spesielt i Asia. Den kan også varmebehandles og for eksempel tilsettes i sauser.
Område og høsting
Kråkebolle finnes langs hele norskekysten, og det er den grønne kråkebollen, også kalt Drøbak-kråkebollen, som er den vanligste å høste i Norge. Kråkebollen trives best på hard bunn fra et par meters dyp til dybder på 25 til 50 meter. Dietten består oftest av tang og tare. Kråkebollen gyter senvinters og om våren, men det kan være store lokale variasjoner.
Høsting av kråkeboller skjer foreløpig kun ved dykking. Best kvalitet på rognen finner man sent på høsten og tidlig på vinteren før eggene modnes.
Område
Langs hele norskekysten.
Maksimal størrelse
DiameterOpp til 10 cm
På andre språk
På andre språkLatinStrongylocentrotus spp.
EngelskSea urchin
FranskOursin du mer
TyskSeeigel
ItalienskRiccio di mare
SpanskErizo de mar
PortugisiskOuriço-do-mar
Japanskうに (uni)
Kinesisk海胆
FinskMerisiili
NederlandskZee-egel
PolskJeżowiec
SvenskSjöborre
TyrkiskDeniz kestanesi
RussiskМорской еж
IslandskÍgulker
GreskAchinós
DanskSøpindsvin
Arabiskبحر يورتشين