Gratinerte blåskjell à la Provençale
Denne oppskriften er basert på inspirasjon fra Provence i Sør-Frankrike. Blåskjellene fylles med en smaksrik saus og toppes med ost før den gratineres i ovnen.
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på grillfunksjon eller full styrke.
Skrubb blåskjellene og kontroller at de er tett lukket eller lukker seg når du kakker på dem.
Kast skjell som ikke lukker seg.
Finhakk løk, purre og selleri, og surr i smør til løken er myk, men ikke brun.
Tilsett blåskjellene, legg på lokk og la alt dampe i 3-4 minutter.
Rist på kasserollen så de skjellene som ligger nederst kommer opp.
Damp videre i 3-4 minutter til skjellene har åpnet seg.
Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.
Legg grovt salt i bunnen på en ildfast form, det er for å støtte blåskjellene.
Fjern det øverste skallet på de dampede skjellene og legg dem på saltet i den ildfaste formen.
Provençalesaus
Skold tomat ved å skjære et kryss på toppen, senke i kokende vann et par minutter og så ha over i iskaldt vann. Dra av skinnet, fjern kjernene og skjær tomatkjøttet i terninger.
Finhakk løk, hvitløk, selleri, basilikum, timian og persille, og surr i olivenolje på svak varme sammen laurbærblad til ingrediensene er myke.
Tilsett tomatterningene og tomatpuré, og la sausen koke på svak varme i 30 minutter.
Smak til med salt, pepper og sukker.
Fordel sausen over blåskjellene, dryss revet parmesan over og stek i stekeovnen til osten er gyllen, 3-4 minutter.
Server straks.