Gå til hovedinnhold
Foto: Synøve Dreyer
40-50 min

Gratinerte blåskjell à la Provençale

Denne oppskriften er basert på inspirasjon fra Provence i Sør-Frankrike. Blåskjellene fylles med en smaksrik saus og toppes med ost før den gratineres i ovnen.

Vis ingredienser

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på grillfunksjon eller full styrke.

  • Skrubb blåskjellene og kontroller at de er tett lukket eller lukker seg når du kakker på dem.

  • Kast skjell som ikke lukker seg.

  • Finhakk løk, purre og selleri, og surr i smør til løken er myk, men ikke brun.

  • Tilsett blåskjellene, legg på lokk og la alt dampe i 3-4 minutter.

  • Rist på kasserollen så de skjellene som ligger nederst kommer opp.

  • Damp videre i 3-4 minutter til skjellene har åpnet seg.

  • Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.

  • Legg grovt salt i bunnen på en ildfast form, det er for å støtte blåskjellene.

  • Fjern det øverste skallet på de dampede skjellene og legg dem på saltet i den ildfaste formen.

Provençalesaus

  • Skold tomat ved å skjære et kryss på toppen, senke i kokende vann et par minutter og så ha over i iskaldt vann. Dra av skinnet, fjern kjernene og skjær tomatkjøttet i terninger. 

  • Finhakk løk, hvitløk, selleri, basilikum, timian og persille, og surr i olivenolje på svak varme sammen laurbærblad til ingrediensene er myke.

  • Tilsett tomatterningene og tomatpuré, og la sausen koke på svak varme i 30 minutter.

  • Smak til med salt, pepper og sukker.

  • Fordel sausen over blåskjellene, dryss revet parmesan over og stek i stekeovnen til osten er gyllen, 3-4 minutter.

Server straks.