Gå til hovedinnhold
Foto: Morten Sjøvik
40-50 min

Grillet bacalao à lagareiro

Det er få retter i Portugal som er så tradisjonsrike som bacalao, eller klippfisk. Bacalao finnes i hundrevis av varianter, og om sommeren gjør den seg på grillen. Bacalao à lagareiro er enkel å lage og gir deg garantert en smak av Portugal.

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Kok potetene i saltet vann til de er møre, sil av vannet og la potetene kjøles av i romtemperatur.
  • Legg klippfisken på et klede eller kjøkkenpapir slik at den tørkes godt.
  • Hvitløk og sjalottløk kuttes i tynne ringer. Fres hvitløk i en kjele med litt olivenolje. Når hvitløken er myk, tilsettes sjalottløk. La det frese godt sammen.
  • Tilsett resten av olivenoljen og laurbærblad. Varm opp til ca. 100 grader (da freser det i pannen). Trekk til siden og la oljeblandingen stå i 10 minutter.
  • Pensle klippfisken med litt olje, og grill den med skinnsiden ned. Ha lokk på grillen slik at fisken blir bakt ferdig samtidig som den grilles. Fisken er ferdig når den flaker seg. Det sjekker du ved å trykke lett på den.
  • Øs litt av hvitløksoljen over fisken før servering.
  • Potetene trykkes lett mot skjærebrettet slik at de blir litt flate på to sider, potetene stekes så til de blir gyllenbrune på begge sider. Tilsett hvitløkolje, chili, oliven, syltet paprika i strimler og spinat. Smakes til med salt og pepper.
  • Legg potetmiksen i bunnen av tallerkenen, og legg så på grillet klippfisk. Ha over litt av hvitløksoljen og noen dråper sitronsaft før servering.

Tips fra kokken: Klippfisken kan også tilberedes i ovnen. Sett fisken på et stekebrett i ovnen. Hell over omtrent halvparten av oljeblandingen og stek fisken på et brett i ovnen på 220 grader i 15-20 minutter. Øs over litt olivenolje underveis så den holder seg saftig og får en fin farge.