Gå til hovedinnhold
Foto: NSC
Cooking timeOver 60 min
Difficulty levelMedium
Vurdering5/5

Lutefisk med tradisjonelt tilbehør

Lise Finckenhagen viser oss i denne oppskriften hvordan man lager tradisjonell lutefisk med deilig tilbehør. Julestemingen kommer av seg selv når lutefisken med ertestuing og bacon står på bordet.

Ingredienser

Fremgangsmåte

Lutefisk

  • Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode biter per person.
  • Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form.
  • Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken slik i 30 minutter (fisken kan gjerne ligge i kjøleskapet en time eller to med saltet på.)
  • Dekk formen med aluminiumsfolie. Klem godt rundt kantene slik at det er tett.
  • Bak fisken ved 200 grader i ca. 30 min., avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.

Tilbehør til lutefisk

Ertestuing

  • Legg ertene i rikelig med kaldt vann med en klype salt over natten.
  • Hell av bløtevannet, skyll ertene og ha dem over i en kasserolle.
  • Fyll på med friskt vann til vannet står et par centimeter over ertene.
  • Kok opp, fjern eventuelt skum som legger seg på toppen.
  • Kok ertene møre med lokket «halvveis» på.
  • Når ertene er møre har mye av vannet fordampet, men det skal fortsatt være noen centimeter med vann igjen.
  • Tilsett smøret og kjør alt sammen med en stavmikser eller mos det med en stapper til en jevn men litt grov stuing.
  • Smak til med salt og pepper.
  • For ekstra sødme tilsett en klype sukker.
  • Tilsett hakket gressløk rett før servering.

Bacon

  • Skjær så baconet i små biter.
  • Fres bacon sprøtt i en stekepanne med 2 ss smør eller ribbefett.
  • Server rykende varm lutefisk med ertestuing, bacon og kokte poteter.

Servering

  • Dander fisken på ertepureen, topp med sprø bacon.
  • Ekstra tilbehør som lefser, sennep, sirup, brunost er også godt.

Tips - Lutefisk serveres gjerne i to omganger. Har du forskjellige størrelser på bitene kan du bake de største først, for så å bake de mindre stykkene til annengangsservering. På den måten slipper du å varme opp igjen fisken som ikke ble spist ved «første runde». Det er bedre at gjestene venter litt på fisken enn at fisken venter på gjestene.