Lutefisk med tradisjonelt tilbehør
Lise Finckenhagen viser oss i denne oppskriften hvordan man lager tradisjonell lutefisk med deilig tilbehør. Julestemingen kommer av seg selv når lutefisken med ertestuing og bacon står på bordet.
Fremgangsmåte
Lutefisk
- Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode biter per person.
- Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form.
- Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken slik i 30 minutter (fisken kan gjerne ligge i kjøleskapet en time eller to med saltet på.)
- Dekk formen med aluminiumsfolie. Klem godt rundt kantene slik at det er tett.
- Bak fisken ved 200 grader i ca. 30 min., avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.
Tilbehør til lutefisk
Ertestuing
- Legg ertene i rikelig med kaldt vann med en klype salt over natten.
- Hell av bløtevannet, skyll ertene og ha dem over i en kasserolle.
- Fyll på med friskt vann til vannet står et par centimeter over ertene.
- Kok opp, fjern eventuelt skum som legger seg på toppen.
- Kok ertene møre med lokket «halvveis» på.
- Når ertene er møre har mye av vannet fordampet, men det skal fortsatt være noen centimeter med vann igjen.
- Tilsett smøret og kjør alt sammen med en stavmikser eller mos det med en stapper til en jevn men litt grov stuing.
- Smak til med salt og pepper.
- For ekstra sødme tilsett en klype sukker.
- Tilsett hakket gressløk rett før servering.
Bacon
- Skjær så baconet i små biter.
- Fres bacon sprøtt i en stekepanne med 2 ss smør eller ribbefett.
- Server rykende varm lutefisk med ertestuing, bacon og kokte poteter.
Servering
- Dander fisken på ertepureen, topp med sprø bacon.
- Ekstra tilbehør som lefser, sennep, sirup, brunost er også godt.
Tips - Lutefisk serveres gjerne i to omganger. Har du forskjellige størrelser på bitene kan du bake de største først, for så å bake de mindre stykkene til annengangsservering. På den måten slipper du å varme opp igjen fisken som ikke ble spist ved «første runde». Det er bedre at gjestene venter litt på fisken enn at fisken venter på gjestene.