Gå til hovedinnhold
Foto: Aina Hole
40-50 min

Lutefisk med hvit saus

Lutefisk med hvit saus er tradisjon i Sverige til jul. Hvorfor ikke prøve denne nydelige varianten neste gang du skal lage lutefisk? 

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.
  • Del opp lutefisk i serveringsstykker og legg dem i en langpanne med skinnsiden ned.
  • Dryss over salt og dekk langpannen med aluminiumfolie.
  • Stek lutefiskstykkene i stekeovnen i ca. 30 minutter.
  • Stek bacon i en tørr panne.

Hvit saus

  • Smelt smør og rør inn hvetemelet.
  • Spe på litt og litt melk, og tilsett salt, hel sort pepper, allehånde og nellikspiker.
  • La sausen koke i ca. 5 minutter.
  • Sil sausen, og tilsett smør og fiskekraft til sausen får en fin konsistens.

Erter

  • Surr finhakket sjalottløk i smør og tilsett erter.
  • La ertene surre i ca. 2 minutter slik at de blir gjennomvarme.
  • Mos ertene og sjalottløken med en stavmikser. Varm opp ertepureen. Ha i litt ekstra smør om den virker litt tørr.
  • Server lutefisk med stekt bacon, hvit saus, erter, kokt potet og sennep.

Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.