Helbakt ørret med agurksalat og rotgrønnsaker
Helbakt ørret servert med tilbehør som agurksalat og en blanding av grønnsaker passer utmerket som søndagsmiddag. Start med agurksalaten som skal godgjøres kjøleskapet i et par timer.
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 160 °C.
- Skyll ørreten godt i kaldt vann og tørk lett med et tørkepapir.
- Skjær av hodet og halen, og legg den på et stekebrett dekket med to lag aluminiumsfolie.
- Skrell hvitløken og del feddene i to, skjær sitron i skiver på 1 cm, og grovhakk dill.
- Fres hvitløk og sitron gyllent på middels varme i en tørr stekepanne.
- Dryss over fennikelfrø, og tilsett smør og dill. Trekk stekepannen av varmen og bruk en stekespade til å hakke opp hvitløken.
- Fordel blandingen over, under og inni buken på ørreten.
- Dryss over salt og pepper, og pakk aluminiumsfolien godt rundt fisken.
- Bak i stekeovnen i 1 time.
Agurksalat
- Skjær agurk i tynne skiver. Bruk gjerne en ostehøvel.
- Ha eplecidereddik, sukker og halvparten av vannet i en kasserolle, og kok opp.
- Avkjøl laken med resten av vannet.
- Ha agurken i laken og la den marinere i 1-2 timer i kjøleskapet.
Grønnsaker
- Skrell og skjær gulrot, søtpotet, sellerirot og løk i grove biter.
- Surr grønnsakene raskt i solsikkeolje i en stekepanne.
- Ha grønnsakene i en ildfast form, og krydre med salt og pepper.
- Bak grønnsakene i stekeovnen med ørreten de siste 15-20 minuttene av steketiden.
- Server ørreten med agurksalat, grønnsaker og seterrømme.
Tips: Du kan fint bruke fryst ørret. Sett den til tining i kjøleskapet dagen før den skal brukes.