Gå til hovedinnhold
Foto: Norwegian Seafood Council
40-50 min

Skrei med spinat og appelsinsaus

Skrei er en klassiker på middagsbordet om vinteren. Med en smaksrik appelsinsaus, spinat og parmaskinke løftes retten til et helt nytt nivå. 

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 230 °C.
  • Skrap skreiskinnet godt, dryss salt over fisken og la den ligge i 10 minutter.
  • Skyll av saltet og tørk godt med tørkepapir, og skjær fileten i porsjonsstykker.
  • Knus hvitløksfedd lett med flatsiden av en kjøkkenkniv.
  • Varm olivenolje i en stekepanne, ha i hvitløk og timian, og stek skreien med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt, ca. 4 minutter.
  • Snu skreien, tilsett smør og trekk stekepannen av varmen. La skreien trekke til den akkurat er gjennomstekt, ca. 4 minutter.
  • Legg parmaskinke på et stekebrett med bakepapir, og stek sprø i stekeovnen, ca. 5 minutter.

Potetmos

  • Skrell potet, skjær i biter og kok møre i lettsaltet vann, ca. 15 minutter.
  • Hell av kokevannet og mos potetene med en potetmoser eller en gaffel.
  • Tilsett smør og helmelk, og mos til ønsket konsistens.
  • Smak til med salt og pepper.

Appelsinsaus

  • Press saften av appelsin og sil over i en kasserolle.
  • Finhakk chili og ha i kasserollen.
  • Kok opp og la det småkoke til mengden er halvert.
  • Pisk inn crème fraîche og la sausen småkoke i ca. 4 minutter.
  • Ta kasserollen av varmen og rør inn kaldt smør i terninger rett før servering. 

Tilbehør

  • Stek spinat i smør til det faller lett sammen, og smak til med salt og pepper.

Servering

  • Server skreien med parmaskinke, potetmos, appelsinsaus og spinat.