Gå til hovedinnhold
Foto: Synøve Dreyer
50-60 min

Skreimølje med moderne vri

Skreimølje med lever og rogn er en tradisjonsrett i Norge. I denne oppskriften lager du spinat, saltkokte poteter og gulrotmos i tillegg til lever og rogn.

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Kok opp en stor kasserolle med vann og tilsett 3 ss salt per liter. 

  • Ta kasserollen til side og legg i skreiskivene. 

  • Sett den tilbake på platen og kok opp, trekk den til side, sett ned varmen og la fisken trekke i 6-7 minutter.

  • Surr spinaten raskt i en stekepanne med presset hvitløk og smør til den er myk.

  • Kok opp nok vann til å dekke rognen og tilsett 1 ss salt per liter. 

  • Vask rognen og pakk den godt inn i matpapir. Fest gjerne endene med strikk, slik at den ikke går i oppløsning. 

  • Legg den innpakkede rognen i det kokende vannet og la den trekke i 20-30 minutter.

  • Rens leveren for hinner og tråder, del den i biter og legg den i en liten kasserolle. 

  • Når fisken er ferdigkokt, tar du et par øser av kokevannet og heller over leveren. 

  • Kok forsiktig opp og la den trekke i 2-3 minutter.

Saltkokte poteter

  • Kok opp salt og vann, tilsett potetene og kok til de er møre, ca. 20 minutter. 

  • Ta dem ut av det salte vannet og la dem renne av på tørkepapir.

Gulrotmos

  • Skrell gulrot, skjær i terninger og kok møre i usaltet vann.

  • Sil av kokevannet og mos gulrot sammen med smør og matfløte.

  • Smak til med salt og pepper.

Server skrei med spinat, rogn, saltkokte poteter, gulrotmos og lever.