Gå til hovedinnhold
Foto: Gudrun Hoffmann og Ulla Westbø
Over 60 min

Ovnsbakt torsk med skalldyrsaus

Ovnsbakt torsk servert med denne gode skalldyrsausen er en flott rett basert på gode norske råvarer. Retten passer godt som festmåltid.

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 °C.

  • Skjær torskefileten i jevnstore stykker, legg dem i en langpanne, dryss salt over og hell i litt vann.

  • Dekk med aluminiumsfolie og bak torsken i stekeovnen i ca. 15 minutter.

  • Rens rekene, ta vare på skallet og legg rekene til side i kjøleskap.

Skalldyrsaus

  • Skjær gulrot, stangselleri, sellerirot og fennikel i terninger. Grovhakk løk og hvitløk.

  • Surr grønnsaker og rekeskall i olje i ca. 4-5 minutter, uten at det blir brunt. Hell på vin og la den koke godt opp.

  • Rør inn tomatpuré, tilsett laurbærblad og hell på vann og kremfløte. La alt småkoke i ca. 2 timer.

  • Sil sausen, kok den inn til passe konsistens og smak den til med salt, pepper og kajennepepper.

  • Hold sausen forsiktig varm. Skum den opp med stavmikser rett før servering.

Tilbehør

  • Skold tomatene ved å skjære et kryss på toppen og senke dem i kokende vann et par minutter, så har du dem raskt over i iskaldt vann. Dra av skinnet, fjern kjernene og skjær i små terninger.

  • Finhakk chili og varm i litt olje sammen med tomat. Tilsett reker og la dem bli lune. Rør inn basilikum.

  • Skrell og kok asparges knapt møre i lettsaltet vann, ca. 3 minutter.

Server torsken med skalldyrsaus, reker, asparges og kokt potet.