Gå til hovedinnhold
Foto: Studio Dreyer+Hensley

Hummer

Hummeren er et av de største krepsdyrene i norske farvann og er regnet som en delikatesse. Den nytes oftest naturell, men mulighetene for å bruke den i kalde og varme retter er uendelige.

Biologi

Hummeren har fem par bein, og ett av dem utgjør klørne. Den ene kloa er større enn den andre og blir brukt til å knuse skalldyr, mens den mindre kloa blir brukt som våpen. Hummeren har en blåsvart farge, men fargen kan variere og avhenger av levestedet. Hummerens naturlige utbredelsesområde er fra Middelhavet til polarsirkelen. I norske farvann er hummeren tallrik fra svenskegrensen til Trøndelag, men finnes sporadisk i Nordland. Hummeren lever på 5 til 50 m dyp og hovedsakelig på hardbunn. På hardbunnen finner den skjulesteder i steinrøyser, kløfter eller huler under store steiner. Hvis den befinner seg på bløtbunn, graver den huler i bunnen for å skjule seg. Den foretrekker temperaturer på 10–20ºC.

Hunnene kan bli opptil 70 år, mens hannen kan bli 40 år. Om dagen ligger hummeren i skjul, og om natten jakter den aktivt etter byttedyr. Hummeren ernærer seg på krepsdyr, snegler, flerbørstemarker og skjell. Gytingen foregår om sommeren når hunnene skifter skall. Eggene festes på svømmeføttene under bakkroppen, og etter ett år klekkes eggene. Etter klekkingen lever hummerlarvene fritt i vann massene, og i denne perioden skifter den skall tre ganger. Når den fått en totallengde på ca. 3–4 mm, vil den endre svømmeadferd og søke ned mot bunnen. Det drives også oppdrett av hummer i Norge, og dette har vært vellykket. I tillegg drives det utsetting/havbeite av hummer for å øke bestanden. Havbeite med hummer er konsesjonsbelagt og gir i et avgrenset område gjenfangstrett. Det gjennomføres også havbeite som et regionalt/ nasjonalt tiltak.

Fiskeri og bærekraft

Fangstsesongen for hummer går fra 1. oktober til 30. november for kyststrekningen fra svenskegrensa til og med Sogn og Fjordane. For resten av landet går sesongen fra 1. oktober til 31. desember. Hummer fanges langs norskekysten helt til Trøndelag, og det eneste lovlige fangstredskapet er hummerteiner.

For å gjenoppbygge bestanden av europeisk hummer er det innført strenge regler for fangst. Det er forbudt å fange hummer med rogn, og minstemålet på hummer er 25 cm. Det stilles krav om 60 mm fluktåpning i hummerteiner, slik at undermåls hummer kan komme seg ut av redskapet. Yrkesfiskere kan fiske med inntil 100 teiner, mens fritidsfiskere har en begrensning på 10 teiner per person/fartøy. Det er etablert fredningsområder og særskilte bevaringssoner for fangst av hummer.

Næringsstoff

Per 100 g kokt hummer
Cis-enumettede fettsyrer0,2 g
Cis-flerumettede fettsyrer0,2 g
Fett0,6 g
Mettede fettsyrer0,1 g
Protein15,2 g
Trans-umettede fettsyrer0 g
Omega-30,2 g
Kolesterol93 mg

Vitaminer

Per 100 g kokt hummer
Vitamin A0 RAE
Vitamin B121 μg
Vitamin E4,3 alta-TE
Riboflavin0,06 mg

Mineraler

Per 100 g kokt hummer
Jern0,7 mg
Selen80 μg
Jod700 μg

Område

Langs kysten fra svenskegrensen til Trøndelag og sporadisk i Nordland.

Maksimal størrelse

RyggskjoldlengdeSkjeldent over 140 mm

På andre språk

På andre språk
LatinHomarus gammarus
EngelskEuropean lobster
FranskHomard
TyskHummer
DanskHummer
SpanskBogavante
FinskHummeri
GreskAstakós
ItalienskAstice
IslandskHumar
Japanskヨーロッパロブスター
NederlanskKreeft
PortugisiskLavagante
PolskHomar
SvenskHummer
TyrkiskIstakoz
RussiskЕвропейский омар
Kinesisk龙虾
Arabiskجراد البحر الاوروبي