Fjern tarmen
Langs ryggen ligger tarmen. Bruk fingrene til å dra den ut.
Her kan du se teknikken og de beste tipsene for å avlive, koke og dele hummer.
Langs ryggen ligger tarmen. Bruk fingrene til å dra den ut.
Hummer skal avlives på en forsvarlig måte for å unngå å påføre smerter for dyret. Mattilsynet anbefaler ikke levendekoking av hummer. Hold fast klørne til hummeren. Bemerk deg hvor krysset på hodet til hummeren er. Fra dette krysset skal man sette bakerste del av kniven, slik at du treffer samlingspunktet for sentralnervene. Sett bakspissen av en tung kniv i krysset på toppen av hodet. Kløyv hodet med en jevn og rask bevegelse.
Kok opp rikelig med vann i en stor kjele, med 50 gram salt per liter vann. Ha i hummer, gi vannet et raskt oppkok, og la det trekke. Koketiden avhenger av størrelsen på hummeren: For en hummer på 500 gram er koketiden 12 minutter. For ytterligere 500 gram legges til 8 minutter koketid, dvs. 20 minutter koketid for 1 kg hummer. Den blir rød i fargen når den er ferdig.
Legg hummeren på rygg i isvann i et par minutter etter koking, for å unngå at den blir overkokt. La den ligge på rygg når du tar den ut av vannet, for å beholde væsken.
Bruk baksiden av en kniv til å knuse klørne for å gjøre hummerkjøttet tilgjengelig. Ta tak inntil klofeste og vri klørne av hummeren dersom du ikke skal beholde klørne på ved servering.
Legg hummeren på rygg og del fra midten og ut mot halespissen. Del deretter fra midten og framover mot hodet.
Fjern magesekken som ligger som en sekk like bak hodet. Når du tar vekk magesekken får du også med de gråfargede gjellene.
Langs ryggen ligger tarmen. Bruk fingrene til å dra den ut.
Hummer skal avlives på en forsvarlig måte for å unngå å påføre smerter for dyret. Mattilsynet anbefaler ikke levendekoking av hummer. Hold fast klørne til hummeren. Bemerk deg hvor krysset på hodet til hummeren er. Fra dette krysset skal man sette bakerste del av kniven, slik at du treffer samlingspunktet for sentralnervene. Sett bakspissen av en tung kniv i krysset på toppen av hodet. Kløyv hodet med en jevn og rask bevegelse.
Kok opp rikelig med vann i en stor kjele, med 50 gram salt per liter vann. Ha i hummer, gi vannet et raskt oppkok, og la det trekke. Koketiden avhenger av størrelsen på hummeren: For en hummer på 500 gram er koketiden 12 minutter. For ytterligere 500 gram legges til 8 minutter koketid, dvs. 20 minutter koketid for 1 kg hummer. Den blir rød i fargen når den er ferdig.
Legg hummeren på rygg i isvann i et par minutter etter koking, for å unngå at den blir overkokt. La den ligge på rygg når du tar den ut av vannet, for å beholde væsken.
Bruk baksiden av en kniv til å knuse klørne for å gjøre hummerkjøttet tilgjengelig. Ta tak inntil klofeste og vri klørne av hummeren dersom du ikke skal beholde klørne på ved servering.
Legg hummeren på rygg og del fra midten og ut mot halespissen. Del deretter fra midten og framover mot hodet.
Fjern magesekken som ligger som en sekk like bak hodet. Når du tar vekk magesekken får du også med de gråfargede gjellene.
Langs ryggen ligger tarmen. Bruk fingrene til å dra den ut.