Klippfisk er torsk som er saltet og tørket. Det er viktig å vanne ut tørr klippfisk på grunn av fiskens høye saltinnhold. Studér gjerne fremgangsmåten på pakningen dersom det er tilgjengelig.
Klippfisk som ikke er utvannet bør oppbevares tørt og kjølig, under 4 grader C. Utvannet klippfisk oppbevares som ferskvare i kjøleskap, men kan også fryses ned, så er den klar til en senere anledning.
Steg
55
Del fisken i porsjonsstykker
Skjær fisken i stykker på ca. fem centimeter Dersom du ønsker å fjerne skinn og bein kan dette gjøres før utvanning.
Steg
15
Skyll fisken
Skyll klippfisken i kaldt vann slik at løst salt på overflaten fjernes.
Steg
25
Dekk fisken med vann
Legg klippfisk-stykkene i en passe stor bolle, balje eller kjele med vann. Vannet skal være under fire grader C. Bruk to deler vann for hvert klippfiskstykke. Fiskestykkene blir nå like tykke som de var før de ble tørket. Det beste resultatet får du når vannet dekker all fisken. Sett bollen i et kjøleskap eller et annet kjølig rom.
Steg
35
Utvanningstid
Hvor lenge man skal vanne ut klippfisken kommer an på tykkelsen på fiskestykkene. De tynneste stykkene trenger kortest utvanningstid. Et godt tips kan være å vanne ut klippfisken ett døgn per centimeter tykkelse på fisken. Etter at klippfisken er ferdig utvannet har den økt ca. 35 prosent i vekt.
Bytt vann en til to ganger daglig.
Steg
45
Oppbevaring av klippfisk
Klippfisk som ikke er utvannet bør oppbevares tørt og kjølig, under 4 grader C. Utvannet klippfisk oppbevares som ferskvare i kjøleskap, men kan også fryses ned, så er den klar til en senere anledning.
Steg
55
Del fisken i porsjonsstykker
Skjær fisken i stykker på ca. fem centimeter Dersom du ønsker å fjerne skinn og bein kan dette gjøres før utvanning.
Steg
15
Skyll fisken
Skyll klippfisken i kaldt vann slik at løst salt på overflaten fjernes.
Steg
25
Dekk fisken med vann
Legg klippfisk-stykkene i en passe stor bolle, balje eller kjele med vann. Vannet skal være under fire grader C. Bruk to deler vann for hvert klippfiskstykke. Fiskestykkene blir nå like tykke som de var før de ble tørket. Det beste resultatet får du når vannet dekker all fisken. Sett bollen i et kjøleskap eller et annet kjølig rom.
Steg
35
Utvanningstid
Hvor lenge man skal vanne ut klippfisken kommer an på tykkelsen på fiskestykkene. De tynneste stykkene trenger kortest utvanningstid. Et godt tips kan være å vanne ut klippfisken ett døgn per centimeter tykkelse på fisken. Etter at klippfisken er ferdig utvannet har den økt ca. 35 prosent i vekt.
Bytt vann en til to ganger daglig.
Steg
45
Oppbevaring av klippfisk
Klippfisk som ikke er utvannet bør oppbevares tørt og kjølig, under 4 grader C. Utvannet klippfisk oppbevares som ferskvare i kjøleskap, men kan også fryses ned, så er den klar til en senere anledning.