Gå til hovedinnhold
Brunkrabbe

Krabbe

De beste råvarene står seg godt alene. Taskekrabben kan spises naturell med sitron, loff og majones eller en rømmedressing smaksatt med chili eller dine favoritturter.

Biologi

Taskekrabben, den vanligste krabbearten i Norge, lever langs hele norskekysten opp til Troms, på dyp ned til 50 meter. Den trives i salt sjø med hard bunn, men vandrer også ut i skjellsand og leire innimellom steinbunn. Om vinteren vandrer krabben til varmere og dypere vann.

Krabben blir kjønnsmoden etter cirka syv år, og den gyter på høsten. Hunnen bærer eggene med seg under halen gjennom vinteren inntil de klekkes på sommeren. Krabbelarvene driver omkring i havet de første fire til seks ukene før de slår seg ned på bunnen. For å vokse må krabben skifte skall, og kjønnsmodne krabber skifter skall om høsten. Krabben livnærer seg av død fisk, musling og mark. For å knuse harde skall, er krabben utrustet med en form for tenner i magesekken.

Fisket

Krabbefisket foregår på høsten og vinteren, ettersom kvaliteten da er best og krabben er på sitt mest kjøttrike. Redskapene er teiner eller garn. Fra svenskegrensa til og med Rogaland er minstemålet 11 cm. I resten av landet er det 13 cm. Krabbe skal måles over skallets største bredde.

Næringsstoff

Per 100 g kokt krabbe
Energi456 kJ / 108 kcal
Protein22,9 g
Fett1,8 g
Mettede fettsyrer0,3 g
Transumettede fettsyrer:0 g
Enumettede fettsyrer0,2 g
Flerumettede fettsyrer0,5 g
Kolesterol142 mg
Karbohydrater0 g

Vitaminer

Per 100 g kokt krabbe
Vitamin A4 RAE
Vitamin D0 µg
Riboflavin0,4 mg
Folat20 µg
Vitamin B1213,5 µg

Mineraler

Per 100 g kokt krabbe
Jern1,8 mg
Selen200 µg
Jod178 µg

Område

Finnes langs hele norskekysten opp til Troms.

Maksimal størrelse

TaskekrabbeOpp til 26 cm over skjoldet og 2,5 kg

På andre språk

LatinCancer pagurus
EngelskBrown Crab
FranskTourteau
TyskTaschenkrebs