Gå til hovedinnhold
Foto: Lofoten Seaweed

Tang og tare

Visste du at tang og tare kan spises og forvandle en vanlig rett til noe helt ekstraordinært? Disse havgrønnsakene er naturlige smaksforsterkere, bærekraftige og fulle av næringsstoffer.

Hva er tang og tare?

Tang og tare er forskjellige typer alger som vokser i havet og i fjæra. De har lenge vært en viktig del av mattradisjonene i Asia, og begynner nå å få oppmerksomhet i Norge som en naturlig og sunn ingrediens i matlaging.  

De ulike typene tang og tare kan brukes til alt fra supper og salater, til krydder og snacks. Norge har over 500 ulike arter av tang og tare, og alle er spiselige. Og visste du: Vi har faktisk tradisjoner helt tilbake til vikingtiden for å bruke tangen vi kaller søl i matlaging. Vikingene anså søl som en verdifull matkilde, og tok den ofte med på reiser som næringsrik proviant. 

Umami: Den femte smaken

Tang og tare er full av umami, den femte smaken. Siden tang er rik på denne smaksforsterkeren, gir den en rund og god smak på maten. Bruk for eksempel tangen søl som en naturlig erstatning for bacon i vegetarretter, eller tilsett wakame i salater og supper. 

Bærekraft

Tang og tare er blant de mest bærekraftige matressursene vi har. De vokser raskt uten behov for gjødsel eller ferskvann, og de bidrar til å redusere CO2 i atmosfærenVed å bruke tang og tare som ingrediens i maten din, velger du en smakfull og bærekraftig ingrediens. 

Supermat

Tang og tare er rik på vitaminer og mineraler som jod, kalsium og magnesium. I tillegg inneholder tang og tare sunne omega-3-fettsyrer og antioksidanter. Dette gjør dem til en supermat som styrker kroppen og bidrar til et balansert kosthold.  

Tang gir dermed mange av de samme helsegevinstene som om man spiser fisk.

 

Hvordan bruke tang og tare i mat?

  • Butare/wakame: Perfekt til salater og supper eller som et smaksrikt innslag i marinader. 
  • Sukkertare: Gir en naturlig sødme til buljonger og sauser. 
  • Søl: Kan brukes som crunchy topping eller stekes sprøtt som snacks eller bacon. 
  • Trøffeltang: Har en jordaktig smak som minner om trøfler – ypperlig i risotto eller pasta. 
  • Fjærehinne: Gir en salt og sprø tekstur til salater eller sushi. 
  • Havsalat: Lett og delikat – bruk den som salatbase eller i smoothies. 

Hva med å teste vår oppskrift på poke bowl med tang eller å ha tang i tacoen neste fredag? Her er det bare fantasien som setter grenser!

Område

  • Tang og tare er en av verdens mest næringsrike og bærekraftige matkilder.
  • Man kan spise tang rett fra havet, men det er viktig å være sikker på at tangen kommer fra rent vann.
  • Vi har ca. 450 arter tang i Norge og alle er spiselige.  
  • Det er trygt for de fleste å spise tang, men personer med stoffskifteproblemer bør være forsiktige med mengden de inntar på grunn av jod-innholdet.
  • Tang og tare har blitt brukt i matlaging i tusenvis av år, spesielt i Asia.
  • Norge har over 2000 km kystlinje med ideelle forhold for dyrking av tang og tare.