Gå til hovedinnhold
Ballansert kost på bord

Kostrådene

3iuka ble lansert i 2018 i tråd med myndighetenes offisielle kostråd om å spise sjømat minimum to-tre ganger i uken. 

Gjennom kampanjer og bruk av symbolet 3iuka vil vi minne nordmenn på å spise sjømat oftere.  

Les mer om hvorfor det er sunt å spise fisk og sjømat her.

Helsedirektoratets kostråd

  • Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  • Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
  • Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
  • Spis grove kornprodukter hver dag.
  • Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
  • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  • La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
  • Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  • Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.
  • Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
  • Velg vann som tørstedrikk.
  • Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

Du kan lese mer om kostrådene på Helsedirektotatet sine nettsider og få tips til hvordan du skal komme i gang med å spise mer fisk her.