Gratinerte blåskjell à la Provençale
Denne oppskriften er basert på inspirasjon fra Provence i Sør-Frankrike. Blåskjellene fylles med en smaksrik saus og toppes med ost før den gratineres i ovnen. Nydelig til tapasbordet eller som forrett.
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på grillfunksjon eller full styrke.
- Skrubb blåskjellene og kontroller at de er tett lukket eller lukker seg når du kakker på dem. Kast skjell som ikke lukker seg.
- Finhakk løk, purre og selleri, og surr i smør til løken er myk, men ikke brun.
- Tilsett blåskjellene, legg på lokk og la alt dampe i 3-4 minutter.
- Rist på kasserollen så de skjellene som ligger nederst kommer opp.
- Damp videre i 3-4 minutter til skjellene har åpnet seg.
- Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.
- Legg grovt salt i bunnen på en ildfast form, det er for å støtte blåskjellene.
- Fjern det øverste skallet på de dampede skjellene og legg dem på saltet i den ildfaste formen.
Provençalesaus
- Skold tomat ved å skjære et kryss på toppen, senke i kokende vann et par minutter og så ha over i iskaldt vann. Dra av skinnet, fjern kjernene og skjær tomatkjøttet i terninger.
- Finhakk løk, hvitløk, selleri, basilikum, timian og persille, og surr i olivenolje på svak varme sammen laurbærblad til ingrediensene er myke.
- Tilsett tomat-terningene og tomatpuré, og la sausen koke på svak varme i 30 minutter.
- Smak til med salt, pepper og sukker.
- Fordel sausen over blåskjellene, dryss revet parmesan over og stek i stekeovnen til osten er gyllen, 3-4 minutter.
- Server straks.