Lutefisk med hvit saus
Lutefisk med hvit saus er tradisjon i Sverige til jul. Hvorfor ikke prøve denne nydelige varianten neste gang du skal lage lutefisk?
Fremgangsmåte
- Sett stekeovnen på 200 °C.
- Del opp lutefisk i serveringsstykker og legg dem i en langpanne med skinnsiden ned.
- Dryss over salt og dekk langpannen med aluminiumfolie.
- Stek lutefiskstykkene i stekeovnen i ca. 30 minutter.
- Stek bacon i en tørr panne.
Hvit saus
- Smelt smør og rør inn hvetemelet.
- Spe på litt og litt melk, og tilsett salt, hel sort pepper, allehånde og nellikspiker.
- La sausen koke i ca. 5 minutter.
- Sil sausen, og tilsett smør og fiskekraft til sausen får en fin konsistens.
Erter
- Surr finhakket sjalottløk i smør og tilsett erter.
- La ertene surre i ca. 2 minutter slik at de blir gjennomvarme.
- Mos ertene og sjalottløken med en stavmikser. Varm opp ertepureen. Ha i litt ekstra smør om den virker litt tørr.
- Server lutefisk med stekt bacon, hvit saus, erter, kokt potet og sennep.
Tips: Dersom du vil ha fast lutefisk drysser du salt over og lar lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.