Ferske våruller med reker, brokkolisalat og ponzu
Ferske vårruller med reker er en smakfull rett med masse digge grønnsaker. Denne oppskriften er en av finalistene i "Godfisk-klassen", en kokkekonkurranse for elever i forbindelse med Bergen matfestival.
Fremgangsmåte
Grønnsaker
- Kutt mango i små staver. Om du har kan du bruke en mandolin til å kutte agurk og gulrot. Finsnitt vårløk og hjertesalat, og legg de i isvann.
- Lag syltelake med å koke opp 1 del eddik, 2 deler sukker og 3 deler vann, også kjent som 1-2-3-lake.
- Kok gulrotstrimlene i 10 sekunder i lettsaltet vann. Ta ut gulroten og legg den i en skål eller boks. Hell så over syltelake og la den stå til den er romtemperert.
Brokkolisalat
- Bland sammen alle ingrediensene til sausen i en kaserolle, utenom lime. Kok ned til halvparten. Sett sausen til side og la den kjøles ned før du tilsetter limesaft.
- Kutt brokkolien i jevne biter. Stek brokkolien i en panne i et par minutter før du tilsetter sausen og lar det koke ned til brokkolien er glasert.
- Dryss ristede sesamfrø over.
Aromatisk glassnudler
- Kok opp vann og hell over glassnudlene. La den stå og trekke i ca 5 min.
- Kjøl nudlene ned og tilsett finkuttet mynte, kjørvel, koriander og basillikum og smak til med riseddik.
Urteolje
- Kjør koriander og kjørvel sammen med olje i en blender i 3 minutter. Ha oljen over i en kjele og la den småputre i 5 minutter, ta av platen og lar den stå på benken i 10 min for å kjøle seg ned. Sil gjennom en veldig fin sil og kjøl helt ned.
Servering
- Følg bruksanvisningen på risarkene for hvordan du gjør de klar til å rulles til vårruller. Fyll vårrullene med reker, grønnsaker og risnudler. Server med urteolje og ponzusaus.