Gå til hovedinnhold
Blåskjell på is

Blåskjell

Blåskjell er en proteinrik delikatesse som fnnes langs hele norskekysten. Blåskjelloppdrett er en av de mest miljø- og ressursvennlige måtene å produsere mat på, og det krever ingen fôring.

De er enkle å tilberede og kan serveres på mange kreative måter. Forrett, middag eller på tapasbordet - kun kreativiteten setter grenser! De kler også ulike smaker, fra det franske kjøkkenet med moules frites til det spicy asiatiske med chili og koriander.

Biologi

Blåskjell er, som navnet tilsier, blå. Skallene går over fra blått til brunsort på utsiden, mens skallet innvending er lyseblått. Blåskjellene har to skjell som kan åpnes og lukkes ved hjelp av to lukkemuskler. Skjellene forekommer ofte i eller under tidevannssonen. I Norge er blåskjell utbredt langs hele kysten. Ellers er de utbredt fra Nord-Spania i sør til Kvitsjøen i nord. Blåskjellene finnes på dyp fra 0 til 10 m. De fester seg til faste overflater (stein, fjell og tau) ved hjelp av byssustråder, også kalt festetråder. Byssustråder utskilles fra en byssuskjertel som ligger ved foten hos blåskjellet. Blåskjell er særkjønnede og gyter vanligvis i april - juni, men dette avhenger av landsdel. Larvene svømmer fritt i vannmassene fra noen dager til en måned før de så fester seg.

Blåskjell har en høy reproduksjonsevne, og de kan opptre i store konsentrasjoner. I tillegg har de en høy toleranse for ekstreme miljøforhold som temperatur, saltholdighet og tørrlegging, og dette gjør dem svært tilpasningsdyktige. Blåskjell kan bli 20 år gamle eller mer. I Norge dyrkes blåskjell på hengekulturer i utvalgte fjorder langs kysten. Det finnes mange ulike former for hengekulturer, og hvert anlegg er tilpasset de lokale omgivelsene. Et anlegg består av et bøyestrekk der horisontale systemer av tauverk holdes oppe av bøyer. Fra bøyene henger det tau eller bånd som blåskjellene fester seg i.

Bærekraft

Dyrking av blåskjell reguleres av akvakulturloven. Den presiserer at akvakultur skal etableres, drives og avvikles på en miljømessig forsvarlig måte. Det stilles krav om tillatelse til å dyrke blåskjell. I tillegg stilles en rekke krav til driften, blant annet når det gjelder merking, fortøyning og plassering, samt kompetanse til ansvarlige og ansatte. 

Dyrking av blåskjell regnes som en av de mest bærekraftige måtene å produsere mat på. Blåskjell lever av planteplankton som vokser i store mengder i havet, og de trenger derfor ikke og fôres. Ved å filtrere ut planteplankton og andre partikler i vannmassene kan blåskjellene bidra til bedre vannkvalitet i fjordområder med stor tilførsel av næringssalter. Flere som dyrker blåskjell i Norge tilbyr økologiske skjell som bærer Debiomerket. Debio er en sertifisering som viser at produksjonen tilfredsstiller krav som stilles til miljøvennlig matproduksjon. Andre sertifiseringer innen blåskjelldyrking er Aquaculture Council Stewardship (ASC) og Friend of the Sea.

Mattrygghet og kvalitet

Norske dyrkede blåskjell er produsert under kontrollerte forhold, og de gjennomgår strenge kvalitetskontroller før og under høsting. All kommersiell blåskjellproduksjon må godkjennes av Mattilsynet, og vannkvaliteten og skjellene blir kontrollert før de blir sendt ut på markedet. Alle skjellene i matvaredisken er derfor trygge å spise.

Dersom man plukker blåskjell selv i fjæra, bør man gå inn på matportalen.no og sjekke blåskjellvarselet. Blåskjell som er dyrket i Norge, har flere kvalitetsmessige fordeler. Siden de henger fritt i sjøen, er de uten sand og mudder både innvendig og utenpå skallet. Den norske oppveksten med lave vintertemperaturer gjør skjellene robuste og gjør at de tåler å bli utsatt for kulde og is.

Næringsstoff

Per 100 g kokte blåskjell
Energi229 kJ / 54 kcal
Protein10,4 g
Mettede fettsyrer0,3 g
Trans-umettede fettsyrer0 g
Cis-enumettede fettsyrer0,3 g
Cis-flerumettede fettsyrer0,6 g
Omega-30,5 g
Kolesterol38 mg

Vitaminer

Per 100 g kokte blåskjell
Vitamin A14 RAE
Vitamin D0 μg
Riboflavin0,27 mg
Folat42 μg
Vitamin B1225 μg

Mineraler

Per 100 g kokte blåskjell
Jern7,7 mg
Selen45 μg
Jod140 μg

Område

Blåskjell er utbredt i hele det nordlige Atlanterhavet og langs hele norskekysten.

Maksimal størrelse

Opp til10 cm i lengde

På andre språk

LatinMytilus edulis
NorskBlåskjell
EngelskBlue mussel
FranskMoule commune
TyskMiesmuschel
DanskBlåmusling
SpanskMejillón
FinskSinisimpukka
GreskMýdi
ItalienskMitilo
IslandskKræklingur
Japanskムラサキガイ (Murasakigai)
NederlandskMossel
PortugisiskMexilháo
PolskOmulki
SvenskBlåmyssla
RussiskГолубая мидия (Golubaya midiya)
Kinesisk蓝贻贝 (Lán yí bèi)
Arabiskبلح البحر الازرق (balah albahr alazaraq)