Ørret
Fjordørret er det kommersielle navnet på norsk oppdrettet regnbueørret. Den vokser opp i de klare og kalde norske fjordene hvor sjøvannet møter ferskt smeltevann fra isbreene i fjellene.
Biologi
Regnbueørret er en rovfisk i laksefamilien. Den har en strømlinjeformet, sølvfarget kropp med svarte prikker over det hele bortsett fra på buken, noe som gjør at den ligner på atlantisk laks. Oppdrett på ørret foregår langs nesten hele norskekysten, fra Finnmark i nord til Vest-Agder i sør. Anleggene ligger i fjorder med god vannutskiftning som sikrer optimale leveforhold for fisken. Ørretmerdene ligger lenger inne i fjordene enn for eksempel merder til laks. I likhet med laks starter ørreten livet sitt i ferskvann. Etter hvert som den har oppnådd en viss størrelse og tilpasset seg sjøvann, blir den flyttet til merder i fjordene. Der oppholder den seg til den har slakteklar størrelse på 2–5 kg.
Havbruk
Oppdrett av ørret foregår gjennom hele året. Prosessen begynner i kar på land, og rognen befruktes i ferskvann. Når eggene klekkes, ernærer yngelen seg av plommesekken til denne er spist opp, før den går over til å bli fôret med pellets. Etter hvert som yngelen blir større, blir den flyttet til større kar. Når fisken har nådd en viss størrelse og har vært igjennom den såkalte smoltifiseringsprosessen, blir den satt ut i merder for å vokse videre. Her tilbringer den resten av tiden, helt til den har kommet opp i slakteklar størrelse.
Suksesshistorien til norsk fiskeoppdrett begynte med oppdrett av regnbueørret. Pionerjobben som de første ørretoppdretterne la ned, har vært viktig for den rivende utviklingen vi ser i havbruksindustrien i dag. Norge har i dag blant de mest avanserte teknologiløsningene for å sikre miljø, fiskevelferd og høy kvalitet.
Mattrygghet og kvalitetskontroll
Den norske sjømatindustrien er underlagt strenge krav for å sikre mattrygghet. Det er et system bestående av flere organer, som sammen kontrollerer og følger med på at kravene blir oppfylt i alle ledd av produksjonskjeden. Organene som kontrollerer maten, er Mattilsynet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), Fiskeridirektoratet og Nærings- og fiskeridepartementet. Det er utviklet en kvalitetsstandard for norsk oppdrettsørret, som skal sikre en konsistent og god kvalitet.
Område
Oppdrettsørret vokser opp i merder i norske fjorder.