Gå til hovedinnhold
Foto: Studio Dreyer-Hensley
30-40 min

Laksegrateng med basilikumtopping

Fiskegrateng er en favoritt for både store og små. I denne oppskriften er det brukt en topping av basilikum, loff og hvitløk i stedet for den klassiske griljermel.

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 180 °C.

  • Kok makaroni etter anvisning på pakken.

  • Skjær laksen i terninger og stek i stekepanne med litt smør slik at de blir gyllen. Krydre med litt salt og legg til siden. 

Hvit saus

  • Smelt smør, rør inn mel og spe under pisking med melk til en jevn saus.

  • Finhakk sjarlottløk og ha i sausen.

  • Kok opp og smak til med salt, kajennepepper og muskat.

  • Sett til avkjøling, og stivpisk eggehvite.

  • Rør eggeplomme inn i sausen og vend inn stivpisket eggehvite.

  • Smør en ildfast form og ha i laks, kokt makaroni og saus lagvis.

Topping

  • Skjær skorpene av loffen og kjør loffen i en foodprosessor sammen med hvitløk og basilikum til alt er jevnt fordelt og smuldret.

  • Stø toppingen over gratengen og stek den i stekeovnen til den er gyllen på toppen, ca. 20 minutter.

Råkost

  • Riv gulrot, kålrot og eple på et råkostjern. 

  • Bland vann, eddik, sukker og sitronsaft i en bolle og bland inn revet gulrot, kålrot og eple. Rør godt så dressingen blir godt fordelt.

  • Dekk med plast og sett kjølig frem til servering.

Server laksegratengen med råkost og potetmos.

Tips: I denne oppskriften kan du bruke andre fisketyper som for eksempel torsk, sei, steinbit og hyse.