Gå til hovedinnhold

Tilberedning av Lutefisk

Den tradisjonsrike lutefisken kan kokes på flere måter, og her viser vi deg flere. Felles for dem er at det er viktig å passe godt på når du tilbereder lutefisk.

Lutefisk er utvannet tørrfisk, som behandles med lut av aske eller kaustisk soda, og så vannes ut igjen. 

Her er noen generelle råd for tilberedning av Lutefisk:

  • Skjær lutefisken i serveringsstykker før koking.
  • Beregn 500 til 750 gram lutefisk til hver person.
  • Hvis du salter lutefisken et par timer først, får du en fastere fisk på tallerkenen. Dryss over salt og la lutefisken stå kjølig et par timer. Hell av vannet som trekkes ut og skyll deretter lutefisken i kaldt vann.
  • Sjekk underveis: Klem på et av de tykkeste stykkene med en gaffel. Når den gir etter eller skiver seg, er fisken ferdig.

3 måter å tilberede Lutefisk

Ivo Caprino produserte i 1967 en sjarmerende 60 sekunders film for å markedsføre lutefisk. Dette gjorde han på oppdrag fra daværende Tørrfisknæringens Reklamefond. Filmsnutten viser fiskeren som skaffer til veie råstoffet, og familien som får lutefisken servert til middag sammen med ertestuing, potet og smeltet smør.

Ved avviklingen av Norges Tørrfisknærings Landsforening, havnet en 35mm kopi av denne filmen i arkivet til Eksportutvalget for fisk. Filmen er nå digitalisert og du kan se den her.