Gå til hovedinnhold

Tilberedning av laks

Det er lett å tilberede laks, uansett om du vil steke, trekke eller ovnsbake den. Målet er å få saftig og god laks, her viser vi deg hvordan. 

Når du steker eller koker laks er det viktig å ikke varmebehandle laksen for lenge. Når kjernetemperaturen er 60 grader er fisken klar - og fortsatt saftig. Tipsene og tidene vi angir under, hjelper deg til dette resultatet.

Pannesteke laks

Et godt tips når du skal steke laks i panne, er å velge laks med skinn. Skinnet holder kjøttet sammen, holder formen til du skal snu laksen og holder laksen saftig og god. Skinnet er også svært enkelt å fjerne når laksen er ferdig stekt.

  • Varm opp stekepannen til middels høy temperatur og ha i stekefett.
  • Stek med skinnsiden ned. Er fileten skinnfri, stek med siden det var skinn på.
  • Stekes i 2-3 minutter på hver side. Unngå å snu for mye på laksen, den flaker seg fort.
  • Trekk pannen vekk fra varmen og la laksen hvile i 30 sekunder
  • Fjern laksen fra stekepannen og la den hvile i 5 minutter.

Bruk romtemperert laks om du har mulighet til det. Da blir den raskere ferdig, og stekeresultatet blir jevnt.

 

Ovnsbake laks

Legg laksen i en ildfast form. Dersom laksen har skinn, legger du skinnsiden ned. Det er også vanlig å steke laks på en seng av grønnsaker om du ønsker å steke alt samtidig. Stekes midt i ovnen på 180 grader. Bruk alltid forvarmet stekeovn om ikke annet er oppgitt. Dette bidrar til god kontroll på steketid og du vil få et bra resultat. 

Så lenge skal laksen bakes: 

  • Hel laks: ca 45 minutter
  • Hel filet: ca 15-20 minutter
  • Skiver: ca 15-20 minutter
  • Porsjonsfilet: ca 10-15 minutter.

Er det første gang du steker laks i din ovn og du steker uten steketermometer, sjekk laksen jevnlig.

Koke laks

Saftig, kokt fisk er lett å lage og minst like enkelt å servere. Til tross for at vi ofte sier at man koker fisk, skal den faktisk ikke koke, men trekke eller posjere.  Det betyr å koke fisken uten at den koker. Vannet skal så vidt være i kokebevegelse og holde en temperatur like under kokepunktet, cirka 98 grader. Dersom du koker fisken i kokende vann, vil fisken gå i oppløsning og bli tørr og smakløs. 

Beregn ca 3 ganger så mye vann som fisk, og pass på at det dekker fiskestykkene godt. La vannet koke opp og trekk kjelen til siden. 

  • Kok opp vann med 2 ss salt og 1 ts eddik eller sitron per liter vann.
  • Legg i fisken, sett på lokket og la den trekke. La kjelen stå på platen på lav varme. Det skal ikke koke.
  • La fisken trekke til den er ferdig. Nøyaktig trekketid kommer an på tykkelsen på fiskestykket.

Så lenge skal laksen trekke:

  • Hel og halv fisk: ca 20-25 minutter
  • Skiver: ca 8-10 minutter
  • Filet: ca 6-10 minutter
Slik ser du om laksen er ferdig

Bruk en gaffel og trykk lett på laksen. Hvis den deler seg lett i flak, er den ferdig. Trykk på den tykkeste delen av laksen, det er den som bruker lengst tid på å bli ferdig.