Fet fisk er en god kilde til vitamin A og E, i tillegg til det fettløselige og svært viktige vitamin D. "Vitamin D er viktig for immunforsvaret, musklene og for å bygge skjelett. Jeg jobber mye med unge aktive mennesker og da er det spesielt viktig å bygge og opprettholde et solid skjelett," sier Lundanes Jonvik.
Hun knuser også en myte relatert til proteiner. "Mange tenker at de må spise biff eller ta kosttilskudd for å bygge muskler. Det er en myte. Spiser du en vanlig porsjon med fisk, får du mer enn nok proteiner til å bygge muskler." Spiser du for eksempel en brødskive med makrell i tomat, får du i deg både viktige proteiner, vitaminer og omega-3. Omtrent 38 % av fettet i laks, ørret, sild og makrell er omega-3 – et svært viktig fett som vi får lite av andre steder.
"Det som er ekstra spesielt med fet fisk er jo innholdet av flerumettede fettsyrer, og da særlig omega-3 som vi får veldig lite av i andre matvarer i kosten vår. Generelt sett har fisken i Norge et svært bra innhold av omega-3." Ifølge Lundanes Jonvik handler omega-3 mest om helsa vår, kolesterol og hjerte. Tran er et godt alternativ hvis man ikke får spist like mye fet fisk som anbefalt. Men tran inneholder kun omega-3-fett og fettløselige vitaminer (A, D og E). I fet fisk får du i tillegg flere viktige næringsstoffer som protein, andre gunstige fettsyrer, vitamin B12, selen og kalsium. "Fettet sitter i fileten til fet fisk, mens i magrere fisk sitter det i leveren. Vi spiser gjerne ikke så mye fiskelever og er derfor nødt til å spise fet fisk for å få i oss blant annet omega-3," sier Lundanes Jonvik.