Gå til hovedinnhold
Norske landslagsprofiler spiser sjømat

Fotball + sjømat = sant

Et sunt og godt kosthold er en viktig del av livet til en toppidrettsutøver. Les om fire landslagsstjerners forhold til fisk og skalldyr, og hvordan et godt kosthold bidrar til prestasjonene deres på fotballbanen.

Næringsrik mat er en av byggeklossene man trenger for prestasjon, restitusjon og for å bli sterkere – både fysisk og mentalt. Og skal vi tro proffene, er fisk og skalldyr perfekt for å prestere best mulig. 

«Fisken føles alltid litt ferskere servert i Norge»

Venstrekant på det norske landslaget og utenlandsproff Guro Reiten, forteller om en oppvekst fylt med sjømat.  
 
"Jeg er oppvokst i Sunndal, og hadde en bestefar som fisket mye. Derfor har jeg spist mye sei og torsk. Men jeg er også veldig glad i både laks og krabbe. Jeg var med å dra opp krabbeteiner med besteforeldrene mine i barndommen," forteller Reiten. 
 
Og Reiten er tydelig når det gjelder hennes favorittretter. "Sjømat er godt, og det er derfor noen matretter jeg savner når jeg er i England. Fisken føles alltid ferskere i Norge. Jeg er veldig glad i mammas lakse- eller torskegryte, og på sommeren går det en del i reker. "

Tilberedelse og ernæring er viktig 

Reiten har flere måter hun liker å tilberede fisk på. 
"Laks spiser jeg i ulike retter. Det kan være poke bowl eller sushi, men når jeg er hjemme har jeg gjerne laksen på grillen. Da har jeg den ofte i aluminiumsfolie, sammen med smør, grønnsaker og krydder. Det er helt nydelig!"
 
Gjør som Reiten: Sjekk ut denne lakseoppskriften    

Det er ikke bare den gode smaken som er viktig, ernæringen er også noe Reiten bryr seg om. 
 
"Ernæring er alfa omega for meg som toppidrettsutøver. Det sikrer at vi kan prestere best mulig og klarer å restituere raskt nok til neste kamp. Det er viktig å tenke kosthold, fra morgen til kveld," forteller Reiten. 
 
"I Storbritannia hører jeg folk påpeke at den beste sjømaten, og ikke minst laksen, kommer fra Norge. Da kjenner jeg på litt stolthet! Og hver gang noen spør meg om tradisjonelle retter fra Norge, så svarer jeg alltid «fisk»," avslutter Reiten.

«Da jeg flyttet til Spania, ble jeg kalt Salmonette»

Landslagsvenninne og Barcelona-stjerne, Ingrid Syrstad Engen, sier seg enig med Reiten når det gjelder fisk og skalldyr.  
 
"Jeg elsker sjømat! Jeg er oppvokst i en familie der vi har spist mye fisk. Min personlige favoritt er laks. Rå, grillet eller bakt i ovnen. Jeg er glad i sushi, og før kamp spiser jeg gjerne laks og pasta. Jeg liker også å grille fiskeburger," forteller Syrstad Engen.  
 
Lag sushi hjemme: Sjekk ut denne hjemmelagde sushi-oppskriften

Hvordan vil du beskrive holdningen til sjømat i Spania, der du spiller i det daglige?

"Spanjolene ser veldig opp til sjømat fra Norge. Da jeg flyttet, ble jeg kalt «Salmonette», som er gøy!"
  

Landslagsgutta elsker fisk

Det er ikke bare landslagsjentene som har lagt sin elsk på sjømat: Det har også herrelandslagspillerne Oscar Bobb og Alexander Sørloth gjort! Bobb, som også har bodd i Portugal, sier seg enig med Reiten om oppfatningen av sjømat i England.  

 "I Storbritannia får jeg ofte høre at den norske sjømaten er den beste. Da jeg bodde i Portugal, fikk jeg servert nasjonalretten bacalhau (bacalao), som nesten utelukkende lages på norsk hvitfisk." 
 
"I utlandet merker jeg at det er norsk fisk over alt, og den er jo veldig god – det gjør meg stolt! Jeg spiller på lag med tre portugisere nå, og de nevner ofte at fisken de spiser kommer fra Norge," forteller Bobb.  
 
Vil du prøve ekte portugisisk bacalhau med norsk fisk? Se oppskrift her!

Bobb er også opptatt av helsegodene ved fisk og sjømat. 

"Ernæring er noe av det viktigste for en toppidrettsutøver. Derfor spiser jeg sjømat minimum to ganger i uken. Det er både godt og sunt. Favoritten min er stekt laks!

«Ernæring er veldig viktig for meg»

Alexander Sørloth sier seg enig med Bobb i når det kommer til innhold i kostholdet.  

"Ernæring er veldig viktig for meg. Jeg trenger et balansert kosthold og de næringsstoffene som finnes i fisk. Derfor spiser jeg sjømat minst to ganger i uken." 
 
Hva er favorittsjømaten din?  
 
"I Spania er favoritten min havabbor, men når jeg er i Norge, er laks favoritten. Og jeg spiser den gjerne grillet, røkt eller som sushi," forteller Sørloth. 
 
Sørloth kan også fortelle om hva spanjolene synes
"Norsk sjømat er best i verden. Spanjolene snakker om laksen hele tiden. Den selges overalt i Spania, og de synes den er helt fantastisk. Den nærmest flyr ut av hyllene," avslutter Sørloth.  
 
Rask, smakfull og enkel middag? Sjekk ut denne poke bowlen med laks!

Spis som proffene

Har du lyst til å spise som Reiten, Syrstad Engen, Bobb og Sørloth, og få i deg det som trengs for å yte maksimalt og næringsstoffene du trenger?  

Se alle oppskriftene våre her, og bli inspirert!