Gå til hovedinnhold

Slik fikk de barna til å elske fisk

Det kan være en utfordring å få barn til å spise sjømat til middag. I denne familien har de knekt koden og spiser fisk til middag minst tre ganger i uken.

I et hvitt hus på Frekhaug utenfor Bergen pisker regnet mot vinduene, men lyden overdøves av småprat rundt middagsbordet."Vil du ha mer laks?" spør Ole Christian Jakobsen sønnen. "Ja!" sier Even (6) entusiastisk, og får servert porsjon nummer to. Han og søsknene Ole (14) og Heidi (4) blir alle glade når det er fisk på menyen. Denne onsdagen står wok med laks på middagsbordet – og den går ned på høykant.

Viktig å bygge gode vaner tidlig

"Vi spiser fisk minst tre ganger i uken. Barna foretrekker faktisk sjømat" sier Olivia Berge. At barna er så glade i fisk, har ikke kommet helt av seg selv. For eksempel har de alltid blitt bedt om å prøvesmake når de introduseres for en ny rett. "Først kan de synes det er litt uvant, men så synes de det er godt likevel" sier Olivia.

Barn liker laks. Her er favorittoppskriftene.

"Vi bør spise mer mat fra havet. Både for helsens skyld, men også for å redusere våre miljøeffekter på jorda", sier klinisk ernæringsfysiolog og forsker Tine Mejlbo Sundfør. "For å lykkes handler det om å bygge vaner. En av mine kjepphester er å etablere faste fiskedager i uken", sier hun.

Sjømat til middag tre ganger i uka

Helsedirektoratet anbefaler å spise fisk til middag minst to til tre ganger i uken. Samtidig viser ulike spørreundersøkelser at mange nordmenn tenker at det er vanskelig å lage fisk, ifølge Sundfør.

"Men det er enkelt å lage fiskemiddag. Det finnes ferdigmat som er sunn og bra for deg, som fiskekaker med over 80 prosent fisk. Barn synes gjerne det er stas hvis du putter fiskekaken inn i et grovt hamburgerbrød med litt salat – da har du en strålende middag smaksmessig og ernæringsmessig".

Rask, god og enkel middag

"Å variere mellom rettene er viktig for å få barna til å bli glade i fisk", sier Olivia på Frekhaug. For deres familie er ukemenyer den perfekte løsningen for å få inn gode fiskemiddager i hverdagen.

"Da kan barna komme med ønsker. Det er også mer økonomisk og gjør det lettere å handle", påpeker Olivia.

Hva slags fisk de foretrekker, går i perioder. Gjengangere er fiskekaker, fisk i form, fisketaco og fiskepinner – gjerne laget av fisk fra lokale fiskere. Tilbehøret varierer mellom ris, potet, wraps, tacochips eller salat. Fisk i form pleier de å klargjøre kvelden i forveien, slik at det eneste som gjenstår er å varme alt i ovnen.

"Å putte alt i én form er helt genialt. Enkelt, veldig barnevennlig og du trenger ikke å bruke verken kjeler eller stekepanne. Fiskesuppe er også enkelt og næringsrikt. Da lager jeg en kraft og putter ferdige fiskeboller og grønnsaker i kjelen. Her kan du bruke frosne grønnsaker og buljongterning for å spare tid", sier Olivia.

"Jeg synes det er bedre og ofte billigere å lage middagene fra bunnen av. Jeg brenner veldig for hjemmelaget kost".

Fjortenåringens favoritt er sushi. "Det kan du lage med så mye forskjellig. Bestemor kommer fra Japan, hun pleier å lage sushi med laks og sjøgress", sier Ole.

Ti tips for å få barna til å spise fisk

  • Lag en ukemeny.
  • Lag enkle retter med rene smaker.
  • Varier mellom ulike fiskeretter.
  • La barna få komme med sine ønsker for fiskemiddag.
  • Hvis barnet er skeptisk – be dem om å smake.
  • Husk at barnas smak stadig endres. Det de ikke liker én dag, kan de synes er godt senere.
  • La barna få ta del i matlagingen.
  • Presenter barna for fisk med jevne mellomrom – både til middag og som pålegg.
  • Hvis du har anledning, kan barna bli med på å fiske og tilberede fisken etterpå.
  • Vær en god rollemodell og spis fisk selv.

Barna hjelper til på kjøkkenet

Lille Heidi har fulgt i Evens fotspor, og går i en såkalt «Fiskesprell»-barnehage. Fiskesprell er et nasjonalt kostholdsprogram for barnehager, SFO og skoler, hvor målet er å skape sjømatglede og gjøre fisk til et naturlig valg for barn og unge. Heidi og de andre barnehagebarna lager ofte fiskepinner sammen.

Også denne dagen har barna hjulpet til med å skjære laks og kutte grønnsaker, under oppsyn av mor. Mens tallerkenene tømmes, og Even må gå fra bordet for å dra til fotballtrening, er ikke Heidi forsynt riktig ennå.

"Kan jeg få mer fisk?" spør fireåringen med et smil, og får påfyll fra mor. "De er veldig glade i å være med og lage maten. Da spiser de også mer", sier Olivia.

5 tips når barna skal hjelpe til på kjøkkenet