Gå til hovedinnhold
Foto: Studio Dreyer+Hensley

Julestemning med sildeverksted

Hvorfor ikke lage silden selv? Det er klart at det ikke blir skikkelig jul uten sild på bordet. Et sildeverksted kan være en morsom, kreativ og nyttig aktivitet å bedrive i julen, under står det noen tips til sildeverkstedet.

Bruk ventetiden før jul til å slå tre fluer i én smekk: hygg deg med familien eller venner, lag pålegg til julemåltidene og gi en populær spiselig julegave til noen du er glad i. En julegave fra havet er nemlig enkelt å lage – og hyggelig å få. Hjemmelaget sild på glass er holdbar i 1-2 uker, avhengig av hvilke ingredienser du velger til. Sjekk oppskriften for holdbarhet. Om du vil gi den bort i julegave må den ikke lages for tidlig.

Sild passer til mange ulike smaker

De klassiske julesildene er tomatsildsursild og sennepssild, men sild passer til utrolig mange forskjellige smaker. Hva med ingefær og appelsin? Nøtter og eple? Eller en asiatisk kryddersild med chili, sitrongress, lime og kokosmelk? Valgmulighetene er mange og kanskje blir valget enklere når du tenker på hvem som skal spise det. Kjenner du kanskje noen som hadde blitt imponert av akevittsild, eller sherrysild ?

Sildeverksted - forberedelser

Varm opp gløgg, sett på favorittjulemusikken og la stunden bli et avbrekk der dere både får hygget dere sammen og laget deilig sild til julens mange lange måltider. Be gjerne alle ta med litt hver, så slipper du stort innkjøp og alle er med på spleiselaget.

  • Lag en oversikt over hvilke sildevarianter dere vil lage, så alle ingrediensene er i hus. 
  • Boller til råvarer og blanding av lake/saus, skjærefjøl, kniv og rivjern.
  • Krydder og smakstilsetninger etter eget ønske. Se oppskriftene for inspirasjon og mengde.
  • Små glass til å ha silden på. Vask de i såpe og varmt vann før du sterilisere glassene. Enten i stekeovnen på 100 grader i ca. 10 minutter eller ved å koke glassene i ca. 10 minutter.
  • Bånd, tusjer, klistrelapper, gavelapper, kvister, og annen pynt til å pynte glassene. 
Hvordan sild skal du bruke?

Ferdigsild på glass eller krydder/saltsild-fileter. Bruker du ferdigsild på glass, heller du av laken og bruker silden til å lage din egen sildevariant. Dersom du ønsker å lage silden fra grunnen av, kjøper du noen pakker krydder- eller saltsild hos fiskehandleren eller i dagligvarebutikken. Da må filetene ofte vannes ut i vann eller melk i 1-2 timer på forhånd. Vanner du ut med melk vil du få en litt mildere smak på sildefiletene. Tørk lett med kjøkkenpapir før du bruker silden.

Hjemmelaget sild - steg for steg

  1. Velg sild og ingredienser fra oppskriftene. Kutt, rasp og riv opp ingrediensene. Sildefiletene skjærer du i ca. to cm brede strimler på tvers.
  2. Bland ingrediensene i en bolle, eller legg dem lagvis på glass og hell på lake. Laken kan du lage fra bunn, eller bruke lake fra sildeglass fra butikken som du «pimper» opp med krydder etter eget ønske. 
  3. Pynt glasset med det du måtte ønske å pynte med. Kun fantasien setter grensene her.
Enkel eddiklake

Kok opp 4 dl vann og 3.5 dl sukker. Avkjøl og tilsett 2 dl eddik 7%.