Gå til hovedinnhold

Tapas med fisk og skalldyr

Lag spennende småretter med sjømat, og utforsk en hel verden av smaker.

Fisk er sunt og godt. I Norge har vi tilgang på den beste sjømaten i hele verden, og trenger ikke gå lenger enn til nærbutikken for å finne råvarer til et fiskemåltid i verdensklasse. Likevel er det ikke alltid så lett å variere med nye retter og oppskrifter. Den årlige undersøkelsen «Seafood Consumer Insight» viser at 70 prosent av befolkningen har lyst til å spise mer fisk og skalldyr. En god måte for å lykkes kan være å teste ut nye og spennende småretter.

Nye retter med fisk og sjømat

Å samle venner rundt et bord fullt av ulike retter, er noe folk gjør over hele verden. I Tyrkia kaller de det meze. I Spania sier man tapas. Flere norske byer har de siste årene fått flere mathaller, som serverer superdigge småretter og street food.

Fellesnevneren ligger i det å sette sammen et måltid med mange små retter, i stedet for å bygge kvelden rundt én rett. Det er et hav av inspirasjon og smaker der ute, og en smal sak å fylle et bugnende bord med sjømattapas.

Tapas med sjømat

Hvorfor ikke få det beste av to verdener ved å kombinere sjømat med internasjonale oppskrifter? Her er ni fristende småretter til din neste vennemiddag.

Gode tips til tapas

 

  • Beregn omtrent 500–600 gram mat per gjest.


  • Husk at du ikke behøver å lage alt selv. Noe av det fine med tapas er at hver gjest kan ta med en rett hver.


  • Dere kan også møtes og lage all maten sammen, slik at matlagingen blir en sosial forlengelse av festen.


  • Det er selvfølgelig ingen regler, men noen ting forventer folk å finne på et bord fullt av småretter. Godt brød passer til det meste. Aïoli og oliven blir heller aldri feil.


  • Ofte kan du lage rettene på forhånd slik at det bare er å varme dem opp rett før servering. 


  • Hvis det blir plassmangel i kjøleskapet, kan du vurdere om et kjølig rom av huset kan gjøre samme nytten.

Sushi i hverdagen

«Vi nordmenn har blitt påvirket av internasjonale mattrender i uminnelige tider», sier Annechen Bahr Bugge, forsker på OsloMet. Hun har forsket på nordmenns matvaner i flere år, og forklarer at Norge, gjennom internasjonale handelsforbindelser, i lang tid har hatt tilgang på nye og spennende ingredienser. Forskeren påpeker at mange kjente og kjære retter og matvarer – som gulost, kneip og pepperkaker – alle er påvirket av utenlandske ingredienser og trender.

Sjømatbaserte eksempler på dette, finner vi i retter som ceviche, sushi og poke. Disse ble først populære i USA, før de senere dukket opp i Norge. Som sunne og raske alternativer til mer tradisjonell hurtigmat, har de slått an voldsomt i Norge de siste årene, og er i dag selvskrevne sjømatretter på norske middagsbord.

«Vi får nye impulser, og så fornorsker vi og tilpasser de forskjellige rettene til norske spisemønstre. Det er det som er så spennende», sier Bahr Bugge.