Gå til hovedinnhold
Foto: Studio Dreyer+Hensley

God jul med torsk på festbordet

Ikke bare er torsk en sterk juletradisjon, men den er også et deilig avbrekk fra den tunge kjøttmaten i julen.

Torsk er en god gammeldags klassiker som julemiddag. Det er særlig på Sørlandet og i Nord-Norge at torsk serveres som middag på selve julaften, men mange spiser torsk i løpet av romjulen.

Juletorsk

Den tradisjonelle klassikeren serveres selvsagt med kokte gulrøtter og mandelpoteter. En liten vri er å steke gulrøttene i litt smør med frisk, hakket timian til og gjerne en teskje honning smeltet i smøret. Det gir deilig sødme til grønnsakene.

Ønsker du deg en festvariant som går bort fra klassikeren, anbefaler vi torsk med rotmos og rødvinssaus. Rotmosen er laget med gulrøtter og kålrot, og den bakte torsken har smak av både ingefær, appelsin og rosmarin. Perfekte smaker sammen med den kraftige rødvinssausen.

Du kan også godt prøve med gulrotstuing til fisken også. En nydelig kombinasjon.

Lekre forretter til torsk

Når du først har valgt fisk til julemiddag, hvorfor ikke også servere sjømat til forrett? En altfor lite brukt delikatesse er kongekrabbe. Kongekrabbe er skikkelig festmat, og absolutt noe man kan unne seg i julen.

Et annet alternativ er å servere en nydelig kveitesashimi. Kveita har også for mange en sterkt knytning til jula, så å servere den som forrett med denne nye vrien kan imponere stort! 

Dessert-tips

Ingen julemiddag uten dessert, og når man først er i gang med skikkelig fest, må man kjøre løpet helt ut med en staselig avslutning. Vi elsker multer, men hva med å lage en vri på tradisjonsdesserten også? Julekrydrede multer er akkurat den vrien. Server den gjerne i søte små glass, med krumkaker eller strull til.